facebook

GPS-puckar & sökare - så fungerar det

Innan vi går på de tekniska detaljerna kommer vi förklara hur GPS-positionering egentligen fungerar och hur spårningen går till med våra gps-puckar.

Generellt så finns det två olika sätt att spåra med en gps-sökare; nämligen spåra på begäran (1) (genom uppringning) eller spåra live (2) via en karttjänst.1. Spårning på begäran - GPS tracker utan abonnemang

Spårning på begäran är det spårningssättet som inte är avgiftsbelagd i form av månadsprenumeration som t.ex. en karttjänst.
Allt man behöver är en mobiltelefon med simkort och en GPS tracker - utan abonnemang. Gps-sökarens position erhålls genom att ringa upp eller sms:a till enheten. Se kortfilmen nedan:

2. Livespårning via ett spårningssystem

Livespårning är till skillnad från spårning på begäran ett spårningssätt där du inte behöver göra något aktivt för att få position. Allt som krävs är en dator eller mobiltelefon med internetanslutning. Du loggar in på ditt konto (som du får från oss) och kan då se alla dina enheter under ett och samma konto. Spårsändaren loggar sina positioner med jämna mellanrum som du i realtid kan följa. Du kan även ta fram historik för analys om resväg, hastighet, parkeringstider mm. Här kan du läsa mer om vårt spårningssystem.

Företag som behöver omdirigera sina fordon, hålla koll på bensinförbrukningen, ta fram körjournaler mm. eller önskar hålla koll på sina fordon i realtid behöver ansluta enheten till ett spårningssystem. Alla våra spårsändare har stöd för anslutning mot en karttjänst oavsett om du köper en handburen eller fastmonterad gps-tracker. Kontakta oss för priser eller om du behöver hjälp med anslutning mot en karttjänst.

 

3. Praktiskt exempel

Nedanstående exempel visar hur man kommer igång med spårningen med en av våra enheter. Principen är likadan för alla enheter i vårt sortiment dock.
Innan du börjar spåra bör följande uppfyllas:

  • GPS-pucken behöver utrustas med ett vanligt SIM-kort (Telia Refill t.ex.) och laddas med pengar.
  • Enheten skall vara igång och placerad utomhus eller ett annat ställe som bäddar för god GSM- och GPS-mottagning.
  • Skicka A1 via SMS från din mobiltelefon till gps-sändaren för att initiera enheten för första gången.
  • Avvakta tills du får svars-sms från enheten att kommandot har slagit igenom.
 
Nu kan du spåra genom att ringa eller SMS:a ett kortkommando till telefonnumret som sitter i enheten. 
Efter en kort stund får du tillbaka länk till GoogleMaps samt annan detaljerad info så som batteristatus, hastighet mm.
 
Tryck sedan på länken i SMS:et. Google kartan öppnas och exakt position kommer visas var din gps-sökare befinner sig.

 

4. Vad är GPS-puckar / GPS-sökare?

GPS-puckar (eller spårsändare, GPS-sökare, -spårare, -trackers som de också kallas) kan användas för att spåra människor, fordon och andra värdesaker överallt på hela jorden. Det finns två system för GPS-positionering på marknaden idag, nämligen passiva och aktiva.

Alla GPS-puckar är inte skapade på samma sätt. Det som skiljer de åt är kvalitet. Med kvalitet i detta sammanhang syftas det på främst hur bra enheten är på noggrannhet, känslighet, uppdateringsfrekvens, tillförlitlighet samt mjukvara som följer med som översätter datat till förståelig information. På gpser.se hittar du GPS-sökare av högsta kvalitet som är noggrant testade och som är enkla att använda.

Hur fungerar GPS & GPS-positionering?
Det finns 27 satelliter runt om vår jordglob varav 24 av dem som är igång. De tre andra kommer igång utifall någon av de 24 skulle gå sönder.
Det finns alltid tre satelliter som är synliga uppe i himlen från varje plats på jorden. Dessa satelliter utför en s.k. triangulering för att positionera GPS-pucken. Genom fortsatt triangulering av koordinater vid reguljära intervaller, satelliterna kan bestämma hastighet av ett objekt, färddistans samt hur länge ett objekt har varit stillastående.


5. GPS-puckars noggrannhet

Alla gps-puckar som säljs på gpser.se oavsett om de är aktiva eller passiva erbjuder en noggrannhet i GPS-positionering mellan 5-15 meter. 

 

6. GPS trackers känslighet

Ju högre känslighet en gps tracker har desto bättre GPS mottagning den får. Våra GPS trackers är tillverkade med hög känslighet just med åtanke att de skall kunna gömmas på ställen som vanligtvis ej har bra GPS mottagning. 

 

7. GPS-puckens frekvens av provtagningspunkter

Våra gps-sökare fångar och lagrar GPS-signaler, tid, position och hastighet om minst var tionde sekund. Det gör att man får en riktigt detaljerad rapport om t.ex. bilfärden på kartan.

 

8. Bärbar GPS kräver lång batteritid

Med tanke på att de flesta av våra kunden föredrar en bärbar GPS är det viktigt för oss att sälja produkter med lång batteritid. En del av våra gps-sökare är riktigt bra på att känna av när enheten inte är i rörelse för att gå i standbyläge och spara på batterierna. Dessa GPS-puckar är utrustade med sensorer som känner av om enheten står stilla eller är i rörelse. Ifall den står stilla längre stund går gps-pucken i standby-läge för att förlänga dess batteritid. Batteritiden avgörs helt och hållet på hur ofta en gps-puck är i rörelse.