facebook

Gratis mall för körjournal

En körjournal är ett verktyg som allt fler känner ett behov av att föra. Detta gäller framförallt de som kör tjänstebil och vill hålla koll på hur många mil som körs under tjänst kontra utanför tjänst. Faktum är att Skatteverket har ett krav på att alla som vill få möjlighet till ersättning för tjänstebilskörning måste föra en körjournal för att ha giltiga underlag. Med en körjournal mall kan du känna dig trygg med att du fyller i rätt underlag, som du sen kan lämna in till Skatteverket. 


Körjournal mall – gratis nedladdning 

Om du är i behov av att föra körjournal för att hålla koll på och få underlag för din tjänstebilskörning kan du ta del av vår mall för körjournal. Här kan du ladda ner en körjournal mall helt gratis, utan krångel och andra svårigheter. Du fyller i alla underlag manuellt och kan sen välja att skriva ut eller skicka den till dig för användning. 

Utan en mall för körjournal kan det vara svårt att veta exakt vilken information som ska fyllas i varje gång tjänstebilen körs i tjänsten. Korrekta uppgifter och giltig information är nödvändigt för att du som kör bil i tjänst ska ha möjlighet att få ersättning för din tjänstebilskörning. Detta gäller oavsett om du är anställd eller egenföretagare. 

Med vår kostnadsfria körjournal kan du enkelt och tryggt hålla koll på hur mycket, när och var du kör bil i tjänsten. På så sätt får du godkända underlag med rätt uppgifter som du sen kan lämna in till Skatteverket. Ladda ner vår körjournal mall gratis redan idag för en tryggare körning i tjänsten!


Vad ska ingå i en körjournal?

  • Bilens mätarställning vid årets början och slut
  • Bilens mätarställning och dagens datum vid körningens början
  • Bilens mätarställning och dagens datum vid körningens slut
  • Uppgifter om destination, samt plats vid körstart 
  • Ärende för företagsresa, samt besökta platser, företag och personer
  • Körsträcka i kilometer 


Köra tjänstebil? Då behöver du en körjournal!

Kör du en tjänstebil? Då är det hög tid att investera i en körjournal. Du som kör tjänstebil idag kan antingen välja att föra körjournal manuellt efter en mall, eller så kan du köpa en elektronisk körjournal som direkt kopplas in i bilen. 

Oavsett om du föredrar den manuella eller automatiska varianten så krävs det att du på något sätt antecknar din tjänstebilskörning för att ersättning ska vara möjligt. Det här gäller både om du har en företagsbil på ditt eget företag, eller om du är anställd och kör en tjänstebil från företaget. Det är viktigt att kunna skilja på privat körning och körning i tjänst!


Varför föra körjournal?

Det finns ingen lag som säger att en körjournal måste föras. Men, för att Skatteverket ska godkänna ersättning för tjänstebilskörning måste du kunna bevisa att milen du ansökt om faktiskt körts i tjänst. 

Anledningen till att en noggrant skött körjournal för tjänstebilskörning är så viktig är för att det kan leda till att du undviker, eller till och med sänker, din bil- och drivmedelsförmån. Det i sig innebär att körning i tjänst är en fördel som innebär att du kan spara pengar. 

Har du inga tydliga bevis finns det inget som talar för att du ska få ersättning för att du kör bilen mer än vanligt. Det är istället en nackdel som gör att du både måste stå för fler utgifter själv som egentligen hör företaget till, samt att du måste betala mer för ”förmåner” med bilen i sig. Kör du bil i tjänst bör en körjournal föras, helt enkelt!


Elektronisk körjournal

Som vi tidigare var inne på så finns det idag en modernare version av körjournal, nämligen det man kallar för elektronisk körjournal. Precis som en klassisk variant av körjournal så hjälper en elektronisk körjournal dig med att hålla koll på hur, när och var en bil har körts. Skillnaden är bara att en elektronisk körjournal sköter allt automatiskt. 

Med andra ord är det ett väldigt mycket enklare och smidigare sätt att föra körjournal – du slipper fylla i alla uppgifter och hålla koll på körning i tjänst på egen hand! Den elektroniska körjournalen gör allt sådant åt dig. Det innebär i sin tur att du alltid kan vara säker på att all information och alla uppgifter fylls i på rätt sätt.

Du behöver bara koppla in din körjournal i bilen för att sen se på när alla data lagras automatiskt. Den smarta tjänsten erbjuder dig också att välja när du vill sätta igång mätningen, alltså om du vill göra det hela tiden eller bara när du kör i tjänsten. 

Då har du alla godkända underlag till hands vid behov, och när du sen ska skicka in det till Skatteverket finns det ingen tvekan om att uppgifterna är felaktiga och saknar något. Med en elektronisk körjournal blir din tjänstebilskörning både tryggare, enklare och smidigare – du får alla underlag du behöver, när du behöver dem!